Automatisering

 

Automatisering neemt een belangrijke plaats in bij het PAL. Alle pc's, servers en systemen worden door eigen afdeling automatisering beheerd en onderhouden. Bij grote projecten wordt expertise ingehuurd van gespecialiseerde bedrijven. Er wordt gewerkt met behulp van de volgende systemen en apparatuur:
 • PALGA: Pathologisch Anatomisch Landelijk Geautomatiseerd Archief

  Een landelijke databank met alle pathologie-uitslagen in Nederland met een computernetwerk voor gegevensuitwisseling met alle pathologielaboratoria in Nederland.

 • DPS II: Decentraal PALGA Systeem

  Lokaal archief van patiëntengegevens en uitslagen van patiënten die al eerder op het Laboratorium voor Pathologie zijn onderzocht.

 • HIX-koppeling

  Met behulp van een koppeling worden de uitslagen na autorisatie in de ziekenhuis-systemen (SAP) geplaatst.

 • CIS-koppeling

  Met behulp van een koppeling worden patiëntgegevens die betrekking hebben op het Bevolkingsonderzoek (BVO) Baarmoederhalskanker via een transferium uit een databank gehaald. Ook de betaling van deze onderzoeken aan het PAL en de huisarts of specialist wordt via deze weg administratief geregeld.

 • Life-line

  Voor het elektronisch verzenden van uitslagen naar de huisartsen wordt gebruikgemaakt van Life-line.

 • SpeechReport Spraakherkenning

  Ingesproken tekst wordt opgenomen en door de servers omgezet in tekst. Deze tekst wordt gecontroleerd en gecorrigeerd en vervolgens ingevoerd in het UDPS.

 • LMS: Laboratorium Management Systeem

  Het LMS wordt gebruikt als proces-ondersteunend en kwaliteit verhogend systeem op alle afdelingen van het laboratorium en door de pathologen op de werkplekken. Daarnaast biedt het mogelijkheden om procesgegevens te rapporteren, onder andere naar de kwaliteitsbeheerder en het management.

 • 3DHistech voor Digitale pathologie

  Op het PAL worden de immuno-coupes en de speciale kleuringen middels digitale coupescanners van 3DHistech digitaal gemaakt en beoordeeld.

 • Digitale fotografie

  Op het PAL worden digitale foto's gemaakt van microscopische preparaten en macroscopische foto's tijdens het uitsnijden door de patholoog of analist.

 • ManualMaster: Digitaal KwaliteitsSysteem

  In het ManualMaster staan alle SOP's (werkwijzen) voor de verschillende afdelingen, die de kwaliteitseisen bevatten, aan de hand waarvan gewerkt dient te worden.

 • Ventana-autostainers

  Op de afdeling Immunopathologie wordt gewerkt met behulp van autostainers die het handmatig uitvoeren van bepalingen grotendeels hebben overgenomen.

 • Monolayer-techniek (Thinprep™)

  Op de Cytologie wordt voor gynaecologische onderzoeken gebruik gemaakt van dunnelaag cytologie. Hierbij wordt het door een uitstrijk verkregen materiaal verwerkt en slechts één cellaag dik op een glaasje gebracht, waarna screening en beoordeling kan plaatsvinden. Bijkomend voordeel ten opzichte van de conventionele methode is dat er meerdere preparaten gemaakt kunnen worden voor aanvullend onderzoek.

Laboratorium voor Pathologie Dordrecht

Karel Lotsyweg 145
3318 AL Dordrecht
Tel.: 078-6542100
Fax: 078-6542108

Bestel formulier verbruiksartikelen MailTo


Pathologen

Britt Blokker
Robert Heinhuis
José Krijnen
Marti Kuizinga
Lex Makkus
Francien van Nederveen
Arnold Noorduijn
Pieter Westenend

Hier kunt u de BIG registraties vinden