In verband met de corona uitbraak zijn er enkele maatregelen genomen door het PAL. Een aantal diensten (zoals secties) waren tijdelijk stopgezet. Vanaf 8 juni verrichten wij weer secties met uitzondering van schedelsecties (Lees hier meer over secies en COVID-19, PDF).

Update: helaas kunnen we ivm met COVID-19 geen co-assistenten ontvangen op het PAL. Vanaf 1 november 2020 worden er digitale sessies (via Microsoft Teams) georganiseerd voor de co-assistenten. De werkwijze blijft hetzelfde, hou alleen in de gaten dat je minimaal een week van te voren het PA-nummer doorgeeft i.v.m. de voorbereidingstijd.   

Dr F.H. van Nederveen, Patholoog, Directeur.

Immunopathologie

 

Op de afdeling immunopathologie werken medewerkers die zich richten zich op aanvullend diagnostisch onderzoek via de detectie van alle weefselstructuren en celbestanddelen. Dit onderzoek gebeurt als bevestiging/ ondersteuning van de door de patholoog gestelde diagnose of ter inventarisatie van behandelingsmogelijkheden. Voor het verrichten van deze onderzoeken wordt voornamelijk gebruikt gemaakt van Immunostainers van Ventana Medical systems.

Immunohistochemie / cytochemie

Specifieke eiwitten en cel-bestanddelen worden in weefselverband of in losse cellen aangetoond met behulp van specifieke antilichamen.

Enzymhistochemie.
Het bepalen van enzymenactiviteit wordt geïdentificeerd in weefsel voornamelijk voor het Onderzoeken variëren van LDH in hart(spier)weefsel.

Immunofluorescentie
Via fluorescerende labels worden op vriescoupes specifieke eiwitten en cel-bestanddelen aangetoond. Dit gebeurt voornamelijk in de huid- en nierpathologie. Eventuele clonaliteit kan men ook op deze manier zichtbaar maken.

Tumortypering

Door het aantonen van specifieke cel-eigenschappen in een tumor, kan de aard en de oorsprong van de tumor worden bepaald.

Her2neu
Een prognostisch onderzoek bij borstkanker (mammatumoren). Her2neu (ook gekend als ErbB-2, ERBB2) is de afkorting voor "Human Epidermal growth factorĒ. Door het aantonen van de aan-/ of afwezigheid van deze receptorscore wordt de therapie keuze afgestemd. De score is gebaseerd op de intensiteit van aankleuring in combinatie met het percentage reagerende cellen. Een score van 3 is de hoogste score: sterk positief dus. Een score van 2 is minder overtuigend en dient te worden bevestigd door een aanvullend fluorescentie-onderzoek (FISH). Bevestiging is nodig omdat de patiŽnt anders onnodig (en kostbare) medicatie krijgt toegediend.

LINKS

link

link

link

link

link

link

link

Laboratorium voor Pathologie Dordrecht

Karel Lotsyweg 145
3318 AL Dordrecht
Tel.: 078-6542100
Fax: 078-6542108

Bestel formulier verbruiksartikelen MailTo


Pathologen

Britt Blokker
Robert Heinhuis
José Krijnen
Marti Kuizinga
Lex Makkus
Francien van Nederveen
Arnold Noorduijn
Pieter Westenend

Hier kunt u de BIG registraties vinden