Histologie

Histologie

 

De afdeling histologie bestaat uit negentien medewerkers. Het patiŽntmateriaal wordt beschreven en ingedicteerd in de uitsnijkamer. Hierbij worden uiterlijke kenmerken zoals grootte, kleur, gewicht en consistentie beschreven. De histologisch analisten verzorgen de macroscopie van het kleine en grotere materiaal en de pathologen van de grote complexe preparaten. De kleine weefselstukjes worden in cassettes gedaan. Bij de grotere preparaten worden weefselstukken uitgesneden voor verder onderzoek, deze worden in de cassettes gedaan.

Het patiëntenmateriaal wordt vervolgens beschreven en ingedicteerd in de uitsnijkamer. Hierbij worden uiterlijke kenmerken zoals grootte, kleur, gewicht en consistentie beschreven. De histologisch analisten verzorgen de macroscopie van het kleine en grotere materiaal en de pathologen van de complexe preparaten. De kleine weefselstukjes worden in cassettes gedaan. Bij de grotere preparaten snijdt de patholoog weefselstukken uit voor verder onderzoek en deze worden in de cassettes gedaan. De cassettes worden in de Excelsior (doorvoerapparaat) geplaatst, waarin het weefsel wordt ontwaterd en voorbereid voor de volgende stap in het proces, namelijk het inbedden in paraffine. Het weefsel wordt in paraffine gegoten en na uitharding van de paraffine ontstaan blokjes die gesneden kunnen worden. Het snijden van deze blokjes gebeurt op speciale apparaten, microtomen genoemd. Hierop worden zeer dunne plakjes gesneden van 4mu (4/1000ste millimeter) dik. Deze plakjes, ook wel coupes genoemd, worden op een objectglaasje geplakt en na drogen worden deze coupes gekleurd in een kleurmachine.

Tijdens dit kleuren ontstaat er een onderscheid tussen de verschillende celonderdelen waardoor deze onder de microscoop te beoordelen zijn. Om de coupes te beschermen wordt er over het gekleurde preparaat een dun stukje tape geplakt in de automatische afdekker. Als de coupes klaar zijn, worden ze na een microscopische controle naar de patholoog gebracht. Naast de standaardkleuring die wordt uitgevoerd op al het binnengekomen materiaal, staat de pathologen verder een breed scala aan aanvullende histologische en histo-chemische kleuringen ter beschikking. Met behulp van deze kleuringen kunnen bepaalde weefselbestanddelen aangetoond worden. Het is eveneens mogelijk om micro-organismen zoals bacteriën en schimmels aan te tonen.

Laboratorium voor Pathologie Dordrecht

Karel Lotsyweg 145
3318 AL Dordrecht
Tel.: 078-6542100
Fax: 078-6542108

Bestel formulier verbruiksartikelen MailTo


Pathologen

Britt Blokker
Robert Heinhuis
José Krijnen
Marti Kuizinga
Lex Makkus
Francien van Nederveen
Arnold Noorduijn
Pieter Westenend

Hier kunt u de BIG registraties vinden