Moleculaire Diagnostiek

De moleculaire diagnostiek van het PAL beschikt over de state-of-the-art techniek Next Generation Sequencing voor o.a. het screenen van long- en coloncarcinomen. Hiervoor wordt een NGS-panel aangeboden voor delen van de genen KRAS, NRAS, EGFR, BRAF, MET, ERBB2, PIK3CA, MYD88, NTRK1, DDR2, ALK, PDGFRa, KIT, RICTOR, ROS1, ESR1, FGFR1, PTEN, AKT1 en MAP2K1.

Hiermee worden alle essentiŽle DNA mutaties opgepikt volgens de huidige richtlijn voor long- en coloncarcinomen inclusief MET exon14 skipping. Met behulp van deze vorm van moleculaire diagnostiek wordt voor de long- en coloncarcinomen een advies gegeven richting de kliniek voor een behandeling op maat (personalized medicine). Een tweede screening is aanwezig voor maligne melanomen, eveneens om patiŽnten een gepersonaliseerde therapie-selectie aan te bieden. Naast deze analyses worden ook bepalingen gedaan in het kader van differentiaal diagnose; bijvoorbeeld bij papillaire schildkliercarcinomen (BRAF) en lymfoplasmacytaire lymfomen (MYD88 hotspot mutatie analyse).

Tevens biedt het PAL pyro-sequencing aan voor MLH1 methyleringsonderzoek in het kader van de mismatch repair bevindingen bij uitval van MLH1 immunohistochemie.


Courtesy of Qiagen

 

Kwaliteitsbewaking:

 • ISO accreditatie 15189
 • vier afzonderlijke PCR ruimtes
 • Periodieke Interne kwaliteitscontrole testen
 • Participatie aan rondzendingen
 • ContinuÔteit gewaarborgd
 • Supervisie door moleculair bioloog
 • Consultatieadvies van EMC of UMCU indien nodig
 • Heeft u een vraag over de moleculair diagnostiek van het PAL dan kunt contact opnemen met moleculair georiŽnteerde pathologen dr. Francien van Nederveen (fnederveen @ paldordrecht.nl) en dr. Pieter Westenend (PWestenend @ paldordrecht.nl) of moleculair bioloog dr. Robert Akkers (rakkers @ paldordrecht.nl).


  Links:

  Werkgroep Moleculaire Pathologie, via de site van www.pathology.nl Werkgroep moleculaire pathologie
  Quality Control for Molecular Diagnostics QCMD

  Naar Boven

  Laboratorium voor Pathologie Dordrecht

  Karel Lotsyweg 145
  3318 AL Dordrecht
  Tel.: 078-6542100
  Fax: 078-6542108

  MailTo

  Pathologen

  Britt Blokker
  Robert Heinhuis
  Marti Kuizinga
  Lex Makkus
  Francien van Nederveen
  Arnold Noorduijn
  Annefleure Snoek
  Leon Verhoog
  Pieter Westenend

  Klinisch Moleculair Bioloog in de Pathologie (KMBP)

  Léon van Kempen
  Robert Akkers, KMBP i.o.

  Hier kunt u de BIG registraties vinden